X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe ontstaat de kredietcrisis?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 08-04-2010
Auteur: Auguri18
De gemiddelde Nederlander zal er inmiddels moe van zijn, alles ligt tegenwoordig aan de kredietcrisis. Hebben we minder te besteden? De kredietcrisis. Stijgen de prijzen van benzine? De kredietcrisis. Op televisie rollen de hoogleraren over elkaar om de kredietcrisis te verklaren.

Dure woorden worden over ons uitgestort en eigenlijk onthouden we maar één ding: de kredietcrisis. Volledig geïndoctrineerd nemen we deel aan gesprekken op een willekeurige verjaardag en iedereen roept in koor: de kredietcrisis! In dit artikel een eenvoudige uitleg over hoe de kredietcrisis werkelijk ontstaan is.

De gemiddelde Nederlander zal er inmiddels moe van zijn, alles ligt tegenwoordig aan de kredietcrisis. Hebben we minder te besteden? De kredietcrisis. Stijgen de prijzen van benzine? De kredietcrisis. Op televisie rollen de hoogleraren over elkaar om de kredietcrisis te verklaren. Dure woorden worden over ons uitgestort en eigenlijk onthouden we maar één ding: de kredietcrisis. Volledig geïndoctrineerd nemen we deel aan gesprekken op een willekeurige verjaardag en iedereen roept in koor: de kredietcrisis! In dit artikel een eenvoudige uitleg over hoe de kredietcrisis werkelijk ontstaan is.

Najaar 2008, de beurzen lijken weer te herstellen van alle forse klappen die ze jaren ervoor opgelopen hebben. Na de crisis in Azië, de internetbubbel en ga zo maar door lijkt het eindelijk toch nog goed te komen. Iedereen verheugt zich op een nieuwe periode van stijgende lonen en daarmee meer welvaart en voorspoed. Niets blijkt echter minder waar. Zomaar, uit het niets, valt een bank om. Natuurlijk zijn er incidenteel wel berichten over gepubliceerd, maar niemand en zeker niet de toonaangevende media, besteden er aandacht aan. We vertrouwen volkomen in Uncle Sam en zijn handlangers van de Europese Unie. Het omvallen van de bank blijkt geen op zichzelf staand verhaal, vele banken volgen en overheden rollen over elkaar heen om banken te redden. Het vertrouwen in ons systeem moet koste wat kost gered worden! Hoe heeft het zover kunnen komen?

Het antwoord erop is even eenvoudig als schokkend. In de jaren zeventig kijkt de gemiddelde Nederlander enorm op tegen instanties als een notaris, docent en bank. Het kost enorm veel moeite om als gemiddelde Nederlander een lening los te peuteren bij welke bank dan ook. Het banksysteem is onaantastbaar. Ongeveer tien jaar geleden ontstaat een kentering hierin. Door onder andere automatisering wordt het voor de gemiddelde Nederlander een stuk eenvoudiger om leningen te regelen. Het uitlenen van geld vormt een belangrijke bron van inkomsten voor welke bankinstelling dan ook. Naast afsluitprovisie, gekoppelde verzekeringen en onderpanden ontvangt de bankinstelling een hogere rente dan wij vergoed krijgen op onze spaarrekening. Daar is op zichzelf nog niets mis mee. Tegelijkertijd ontstaat onder het bankwezen een vorm van euforie. De beloningen van managers (van hoog tot laag, uiteraard naar rato van de functie) zijn te laag!

De ‘je naait me steeds van Amerika’ neemt het voortouw en begint eerst topbestuurders en later ook de lagere bestuurders te voorzien van interessante beloningen (optieregelingen op aandelen, winstbonussen en ga zo maar door). Dit is het startsein van de campagne “dat wil ik ook”. Iedereen wordt hierin meegesleurd en er ontstaat een soort van piramidespel. Zolang de winst van de bankinstelling blijft stijgen (en we zijn natuurlijk niet te beroerd om dit te blijven stimuleren door allerlei overnames), stijgen de bonussen van managers ook. De argeloze particulier kan ineens de beschikking krijgen over leningen die daarvoor nooit voor mogelijk gehouden werden. Houd een hond een worst voor en het is bijna gegarandeerd dat de hond zal bijten. Elke afgesloten lening levert een cyclus op. De adviseur ‘scoort’ natuurlijk provisie en dat neemt de adviseur mee in het beoordelingsgesprek met de direct leidinggevende. De direct leidinggevende onderkent het belang van deze provisie en neemt alle scores mee naar de directeur. Het resulteert allemaal in stijgende lonen en beloningen. De directeur doet het daarmee beter dan de gemiddelden in de markt (benchmarking) en krijgt daarmee uitzicht op een nog grotere bankinstelling met dito beloningen en bonussen. Iedereen wil een graantje van deze markt meepikken en zo ontstaan met de groei van nieuwe technologische hulpmiddelen (internet) de wereld aan financiële afsplitsingen waar mensen vanuit de luie stoel hun lening kunnen regelen. Ondertussen wil niemand het interessante schouwspel missen, bang om de eigen beloning mis te lopen. Om nóg meer inkomsten te creëren is het handig om de eisen voor het verstrekken van een lening verder te versoepelen. Dat is natuurlijk dé manier om nóg meer leningen te kunnen verstrekken en het sprookje langer te laten duren. De overdrijving is zodanig dat er uiteindelijk een bank omvalt, en nog één, en nog één. De particulier en zelfstandige zit inmiddels met de gebakken peren. De onderpanden worden aan alle kanten aangetast, maar de lening blijft natuurlijk de lening. De overheid wordt laat wakker, geen enkele controlerende dienst heeft het zien aankomen, het is een voldongen feit.

In Nederland kennen we gelukkig geen corruptie (uitspraak Balkenende), we dempen alleen steeds de put als het kalf al verdronken is.

Reacties op dit artikel
Gold4u, 2010-04-08
( +1 )

Ik ben het in grote lijnen met je eens, maar de graaicultuur van de kredietverstrekkers is niet de oorzaak, al heeft dit het allemaal wel versneld. De werkelijke oorzaak ligt puur in de factoren rente en afschaffing van de goudstandaard. Doordat wij steeds meer op krediet leven en er rendementen en rente op ons vermogen betaald moeten worden, moeten ze geld creëren om dit uit te kunnen betalen. De banken kunnen geld creëren uit het niets omdat het geld vanaf 1971 geen onderliggende waarde meer heeft (goud).

Ons geld wordt door het constant vergroten van de hoeveelheid geld dat in omloop is, steeds minder waard en dat zien we al doordat de prijzen van grondstoffen stijgen (benzine).

Wanneer wij willen ontsnappen aan de inflatie op onze euro, is de beste oplossing het omzetten van spaargeld in goud!
Auguri18, 2010-04-08
( 0 )

Klopt dat er meerdere invalshoeken ten grondslag liggen, uiteindelijk is het een wisselwerking tussen het steeds toegankelijker maken van geldleningen aan de consument en het onvoldoende toezicht hierop houden. De graaicultuur (en daarmee het uiteindelijk verruimen van de geldhoeveelheid) ondermijnt het vertrouwen in een valuta en vertrouwen is met het loslaten van de goudstandaard de belangrijkste peiler van de economie geworden. Dit wordt onderstreept door de huidige situatie in Zuid-Europa (Griekenland). Het bijdrukken van geld is op dit moment in Amerika een gebruikte oplossing om uit de problemen te komen, Europa is hier vooralsnog voorzichtig mee (en laten we hopen dat dat zo blijft).
Nathlanzilli, 2010-04-12
( 0 )

Nu ik deze stukken lees vraag ik mij het volgende af:

In 2008 was de totale dollar hoeveelheid die er in omloop was 825 miljard.
In september 2008 crëëren ze er in de VS nog eens 900 miljard bij om de banken uit te kopen.
In maart 2009 wordt er nog eens 1,2 biljoen bijgemaakt.

Dus de VS heeft 200 jaar nodig gehad om 825 miljard dollars in omloop te brengen en deze hoeveelheid hebben ze in minder dan een jaar met een factor 3,7 vergroot.

Wanneer de wisselkoers in 2008 1,4 dollar voor 1 euro was, dan zou je toch denken dat we op dit moment 5 dollars krijgen voor 1 euro? Wanneer de geld markt een kwestie van vraag en aanbod is, dan kunnen we toch alleen maar concluderen dat alle centrale banken wereldwijd hetzelfde hebben gedaan als de VS? Dus ook de hoeveelheid geld met bijna dezelfde factor vergroten om zo de andere munten ook zwakker te maken zodat we ons niet uit de markt prijzen. Dit om de wereldeconomie niet stil te leggen, want een zwakkere munt resulteerd direct in een afname van de export omdat alle export producten hierdoor veel te duur zijn geworden voor de VS.
Je moeder, 2011-01-05
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl