X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hebben bonussen zin

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 19-02-2009
Auteur: Normyo
Sommige werkgevers zweren bij bonussen. Bonussen motiveren medewerkers om zich extra in te zetten, is hun idee. Maar is dat wel zo? Of zetten medewerkers zich in om meer geld te krijgen, zodat ze extra zekerheid kunnen kopen?

Extra geld

Uit onderzoek is allang gebleken, dat een salarisverhoging als motivator een paar maanden werkt. En hoe kleiner de verhoging hoe minder lang het werkt. Nu geldt bij salarisverhoging natuurlijk iets anders, dan bij bonussen. Salarisverhogingen zijn iets waar je aan kunt wennen. Hoewel het tegenwoordig eerder normaal is dan bijzonder, dat je een bonsus krijgt. Dus ook bonussen wennen. Dat zie je ook aan het feit, dat banken tegenwoordig schermen met behoud bonussen. "Indien u bij ons blijft werken, dan krijgt u een bonus."

Het feit dat bonussen werken, heeft echter niets te maken met extra geld. Psychologisch gezien zijn mensen die gevoelig zijn voor dit soort stimulering risico zoekers. Daarnaast hebben ze een sterke behoefte aan externe stimulering. Het zijn dus extreme extraverten. Dit soort mensen zal bijvoorbeeld van mening zijn, dat je alleen leeft als je stijf staat van de adrenaline. Je zou dit soort mensen dan ook adrenaline junkies kunnen noemen. Dit geldt zelfs voor directeuren en managers, die betaald worden in bonussen. In die zin kun je na de afgelopen jaren van mislukking afvragen of je juist dit soort directeuren aan de top van bedrijven wilt hebben.

Hoewel ze in het begin dus een sterke bijdrage leveren aan de kwantitatieve financiŽle ontwikkeling van het bedrijf, vormen ze in de loop van de jaren een gevaar. Ze hebben namelijk steeds grotere risico's nodig om zich tevreden gesteld te voelen. Omdat ze echter vooral in het begin een sterke bijdrage hebben geleverd aan de groei van de winst, worden hun steeds grotere bonussen beloofd, als ze maar blijven leveren. Voor deze mensen gaat het echter niet om de bonus, maar om het gevoel van gevaar. Daardoor zien ze ook niet het gevaar dat ze zelf creŽren en het gevaar waar ze anderen in brengen.

Het probleem

Waar het bij risico zoekende directeuren met hoge bonussen echter om gaat is, niet dat deze mensen hun hoge bonussen niet zouden kunnen opbrengen. Het punt is, dat de mensen die ze hun bonussen toekennen nog alleen maar afgaan op de behaalde successen. De leden van de raden van bestuur en de commissarissen gaan geloven in de onoverwinnelijkheid van de directeur. Ze beginnen te geloven, dat de directeur onkwetsbaar is net zoals de directeur dat langzamerhand zelf begint te geloven.

Het gevolg van dit geloof is, dat niemand meer openstaan voor waarschuwingen, dat het succes niet een gevolg is van de directeur, maar van de huidige economische ontwikkelingen. Ze zijn niet meer opzoek naar het maximaliseren van de kansen en het minimaliseren van de risico's. Maar geloven net als de directeur, dat het juist de risico's zijn, die succes brengen. Ze geloven niet meer, dat het het degelijke en betrouwbare werk is, dat zorgt voor succes, maar het nemen van risico's.

En omdat ook deze mensen graag lid zijn van de winnende partij, zullen ze hun best doen om via hun beslissingen te bewijzen, dat ze terecht lid zijn van de winnende partij. Want zij kunnen alleen indirect deelnemen aan het succes van de directeur, in de vorm van hun beslissing om deze succesvolle directeur in huis te houden. En dat lukt alleen als ze hem iets bieden, dat beter is, dan wat de concurrentie wil bieden is hun idee.

Uiteindelijk hebben bonussen dus geen zin. Omdat ze eigenlijk niets te maken hebben met het succes van de organisatie. Dat succes hangt samen met het feit, dat de directeuren graag veel risico lopen. Dat zou ook kunnen door ze aan het eind van het fisicale jaar te vragen de rest vanhun inkomen te investeren in een aandeel waarvan zij denken dat het een succes zal worden. Mocht dat aandeel in waarde stijgen, dan hebben ze geluk. Mocht het aandeel in waarde dalen, dan voelen ze zich extra gestimuleerd om het verlies goed te maken. Maar ja, als ik dan lid was van de raad van commissarissen, dan zou ik adviseren om deze directeur zijn congť te geven. Hij kan niet eens aandelen selecteren, die succesvol zijn, als zijn eigen vermogen op het spel staat.

En ja, de gewone man is dus slachtoffer van een stel risico junkies aan de top, die graag met andermans eigendom risico's aangaan. Maar als je dat wilt voorkomen, dan moet je communistisch gaan stemmen. Want dit is precies waar communisten voor hebben gewaarschuwd. Teveel kapitalisme leidt niet tot meer geluk voor iedereen. Net zoals teveel communisme niet leidt tot meer geluk voor iedereen. Uiteindelijk kun je alleen zelf voor je eigen geluk zorgen. En dat doe je dus niet, door voor een bonussen verslaafde risico junkie te gaan werken.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl