X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat betekent de hypotheekrente aftrek voor jou?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van Ackbar Ackbar Auteur op infoyo sinds
19 September 2008


Bekijk het profiel van Ackbar
Datum: 09-04-2010
Auteur: Ackbar
Iedereen heeft er inmiddels van gehoord. De kranten staan er vol van en de politiek bestookt ons ermee. De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Maar wat betekent dit voor jou? Om te bepalen wat de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek betekent voor huizenbezitters en mogelijke kopers van een huis wordt er gebruik gemaakt van twee scenarios. 1 scenario betreft het onmiddelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Het andere scenario betreft een geleidelijke afschaffing van de hypotheekrente aftrek over een langere periode. 

Gevolgen van onmiddelijke afschaffing van de hypotheekrente aftrek

Wanneer de hypotheekrenteaftrek onmiddelijk zou worden afgeschaft zou dit in Nederland een aantal grote gevolgen hebben. Doordat de hypotheekrenteaftrek verdwijnt zal een grote doelgroep afzien van het kopen van een huis, simpelweg omdat de maandelijkse lasten zonder de hypotheekrenteaftrek te hoog zijn. Doordat een deel van de vraag naar huizen op deze manier wegvalt, maar het vermoedelijke aanbod van huizen hetzelfde blijft zal de vraag van een koophuis drastisch moeten dalen. Volgens het CPB zou dit een daling in waarde zijn van 13 tot 18% zijn. Oftewel een huis dat nu 200.000 waard is zal na de afschaffing nog maar 173.000 waard zijn. 

Gevolgen van een geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek

Het eerder geschetste scenario waarbij de hypotheekrenteaftrek onmiddelijk wordt afgeschaft is zeer onwaarschijnlijk. Dit zou de Nederlandse economie, de burger en de Nederlandse staat op termijn teveel schade berokkenen. Echter zijn er al wel verschillende scenario's beschreven door de politieke partijen om de hypotheekrenteaftrek in termijn af te schaffen. Wanneer dit het geval is, zal er na de bekendmaking van dit beleid mijn inziens alsnog een "schok" door de huizenmarkt gaan. Als "schrik" reactie verwacht ik dan ook dat de prijzen van koopwoningen in eerste instantie op korte termijn flink zullen dalen. Deze zullen later enigzins herstellen van deze schrikreactie maar permanent lager blijven dan voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Effecten voor huizenkopers

Voor kopers van huizen kan deze periode interessant zijn omdat zij nog wel de geneugten van een gedeeltelijke hypotheekrenteaftrek genieten en tegelijkertijd lage huizenprijzen zien. Vergis je echter niet in het feit dat deze aftrek verdwijnt en hou daar rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek en de maandelijke lasten. Op de langere termijn zullen de prijzen van koopwoningen na de "schrikreactie en een klein herstel" min of meer gelijk blijven doordat de daling naar de vraag naar woningen door het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek (en dus het verhogen van de maandelijkse hypotheeklasten) "offset" wordt door de bekende krapte op de huizenmarkt in

Effecten voor huizeneigenaren

NederlandVoor huidige bezitters van koopwoningen betekent dit dat de hypotheeklasten langzaam zullen oplopen aangezien de aftrek langzaam afgebouwd wordt. De waarde van de koopwoning zal ondanks het vrij geleidelijke verloop van de afschaffing toch in eerste instantie vrij snel dalen (de schrikreactie) om daarna enigzins te herstellen (herstelreactie) op een lager dan voorheen niveau welke tijdens de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek ongeveer gelijk zal blijven om redenen al eerder genoemd. Huizen verkopers dienen er dus goed aan te doen oftewel de woning voor de afschaffing van de hypotheekrente aftrek te verkopen of dit te doen lang nadat de periode van de afschaffing voorbij is waarin de huizenprijzen vermoedelijk weer zullen stijgen als vanouds.

Conclusie

Gelet op bovenstaande mogelijke ontwikkelingen zou ik willen meegeven aan mogelijke kandidaten voor het kopen van een huis dat het gezien de huidige ontwikkelingen omtrent de huizenmarkt niet verstandig is een tophypotheek af te sluiten waarin je niet buiten de hypotheekrenteaftrek kunt om aan de vaste hypotheeklasten te voldoen. Ook de zogenaamde aflossingsvrije hypotheek kan leidden tot grote schulden die later bij de verkoop van het huis voldaan moeten worden. Voor eigenaren van huizen is het zaak eens goed te kijken naar de vaste hypotheeklasten en in hoeverre zij geraakt zullen worden door de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Mogelijk is het verstandiger nu al het huis te proberen te verkopen en tijdelijk te gaan huren en weer te kopen wanneer de prijsdaling is ingezet.

Reacties op dit artikel
Samuelnieuw, 2010-04-15
( -1 )

Wat betekent christelijk zelfbewustzijn voor u?
Jozien, 2010-04-20
( 0 )

Dannie een goed artikel, en ik denk ook als dit gebeurt dat de prijzen voor een huis zullen dalen
Arend, 2010-05-26
( +1 )

jow dank
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl