Faillietverklaring

Volgens de wet kan een faillissement worden uitgesproken als de schuldenaar in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen. In de praktijk betekent het dat hij niet meer in staat is zijn schulden te betalen. Bij een faillissement moet altijd sprake zijn van minimaal 2 schuldeisers. Een schuldeiser moet een vordering hebben, die door de schuldenaar niet wordt ontkend, en door hem niet wordt betaald. De ander moet een vordering hebben die nog niet eens opeisbaar hoeft te zijn. Maar het niet kunnen betalen van de schulden hoeft niet per se voldoende te zijn om iemand failliet te verklaren. De rechter blijft namelijk vrij om te oordelen of inderdaad moet worden aangenomen dat de schuldenaar niet in staat is om zijn crediteuren te betalen.
Een belangrijk kenmerk van een faillissement is dat er ook curator wordt aangesteld door de rechtbank. Als het faillissement is uitgesproken, wordt het vermogen onder beheer van de curator gebracht. Onder het vermogen kunnen de prive-, en zakelijke bezittingen vallen.
Is men in gemeenschap van goederen getrouwd , dan worden beide echtgenoten failliet verklaard, ook al heeft de ander geen schuld.
Bij de afwikkeling van een faillissement hebben bepaalde schuldeisers voorrang. Mocht er iets te halen zijn, dan hebben de belastingdienst, de verhuurder van de woning en eventuele bedrijfsvereniging voorrang. Dat zijn de preferente crediteuren. Ook de kosten van de curator worden eerst betaald.
Een curator kan het faillissement op verschillende manieren afwikkelen:
- De situatie kan zo slecht zijn, dat er helemaal niets te halen valt. Hij zal de rechtbank adviseren om het faillisement op te heffen bij gebrek aan baten. De schuldenaar is dan niet van zijn schulden af. Zodra hij weer enig vermogen krijgt, kan het zijn dat de schuldeisers zich weer melden.
- De curator kan constateren dat er nog wat eigen vermogen is. Het vermogen is niet genoeg om alle schulden te betalen, maar soms kan aan de schuldeisers een bepaald percentage van de schuld betaald worden. De helft van de schuldeisers moeten accoord gaan met dit voorstel. Dit wordt homologatie genoemd. Indien tegen de homologatie geen beroep wordt ingesteld of het beroep wordt afgewezen, dan eindigt het faillissement.
- Tenslotte bestaat ook een slotuitdelingslijst. Op deze lijst staat het vermogen en de schulden gespecificeerd.
Hulp

Naast faillissement is er ook surseance van betaling. Het is uitstel van betaling en is aan te vragen bij de rechter. Het komt er op neer dat gedurende een bepaalde periode de schuldeisers niet betaald hoeven te worden.
In die periode heeft u tijd om alles op een rij te zetten en een overlevingsplan op te stellen. Neem contact op met de schuldeisers en advocaat.
Als u uw schulden niet meer kunt betalen, wees eerlijk tegen de schuldeisers. Vaak is er wel een regeling te treffen. Laat u niets horen, dan kan het zijn dan de schuldeisers uw faillissement aanvragen.