X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Skimming de pinpas

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( +14 )
  Slecht artikel ( -16 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-02-2009
Auteur: Normyo
Als het je overkomt is het natuurlijk niet leuk. Beter gezegd, je schrikt je waarschijnlijk wezenloos als je opeens geld van je rekening ziet verdwijnen, zonder te weten waar je het aan hebt uitgegeven. De kans bestaat zelfs, dat je je kinderen gaat verdenken van het stelen van je pinpas. Terwijl je het slachtoffer bent van skimming.

Skimming

Dit Engelse woord voor afromen, wat eigenlijk niet goed aangeeft wat het betekent, slaat op het stelen van je pinpas gegevens, zodat een crimineel je rekening kan plunderen. Het kan op iedere plek gebeuren waar een betaal- of geldautomaat staat, die met pinpas werkt. Het werkt met iedere pinpas die met magneetstrip werkt. Dus skimming kan ook gebruikt worden bij creditcards.

De werkwijze bij skimming is in de basis een passief proces. Het gaat om het copieŽren van de inhoud van de magneetstrip, op dezelfde manier zoals een cassette- of videospeler muziek of beeld afspeelt. Dat is ook de reden, waarom je in veel winkels op de balie, de waarschuwing ziet om niet je portemonnee met pinpassen op de balie te leggen. Het krachtige magneetveld dat gebruikt wordt om de beveiliging van de verkochte producten ongedaan te maken, zou ook de magneetstrip van je pinpassen wissen.

Omdat skimming een passief proces is, heb je niet veel meer nodig dan wat elektronica voor de opslag van de gegevens en een magneetleeskop. Verder moet je als skimmer natuurlijk wel bekend zijn met de hoeveelheid data die een magneetstrip bevat. Anders moet je allerlei extra informatie gaan opslaan om het verschil te weten tussen het eind en het begin van twee passen, die je hebt geskimd. En je moet als skimmer aardig kunnen klussen. Want je moet een leesapparaat maken, dat identiek is aan het apparaat dat je gaat gebruiken om te skimmen. Een voorbeeld is het maken van een voorzetstuk op de NS betaalautomaten.

Verder moet je op de een of andere manier aan de pincode komen, die bij de pas hoort. Soms doen ze dat met camera's, zoals je die tegenwoordigook ingebouwd ziet in computerlaptops. Soms doen ze het met een drukgevoelig membraan over de cijfer toetsen. Of als ze heel brutaal zijn, dan hebben ze zowel het toetsenbord als de gleuf voor de pas vervangen of verborgen achter een voorzetstuk.

De bank

Skimming op zich wordt tegenwoordig moeilijker gemaakt door de bank, door de mondstukken die zijn geplaatst. Verder willen ze overgaan op een pas, die niet werkt met een magneetstrip, maar een chip. Hoewel ook dat natuurlijk te copieŽren is.

Verder adviseert de bank de gebruikers van pinpassen natuurlijk om zich niet af te laten leiden van het toetsenbord als ze aan het pinnen zijn en met twee handen te werken. Waarbij de ene hand de andere afdekt. Mocht er dan een skim apparaat zijn aangebracht, met camera, dan kan de camera het toetsenbord niet zien en dus ook de pincode niet.

Overigens betaalt de bank het geld, dat als gevolg van een skim actie wordt gestolen volledig terug. En dat is natuurlijk ook wel logisch,want de bank dient er voor te zorgen, dat haar apparatuur goed werkt en veilig is. Het enige dat je als klant moet doen, is de bank melden, dat je slachtoffer bent. Bijvoorbeeld omdat je op twee plaatsten tegelijkertijd aan het pinnen was. Of omdat je in een plaats waar je nog nooit geweest bent, hebt gepind.

De beste oplossing tegen skimmen is natuurlijk gewoon je geld opnemen aan de balie. Maar als dat niet kan, dan is goed opletten dus het devies. Als u het apparaat dat u gebruikt niet helemaal vertrouwd, zeg dat dan gewoon. Een bank zal met alle liefde controleren of u gelijk heeft, want dat scheelt hun weer werk. En een winkelier zal er geen probleem mee hebben om eens te kijken of zijn apparatuur nog klopt. Want het is natuurlijk niet leuk, als bekend wordt dat jouw apparatuur gebruikt wordt om klanten op te lichten. Alleen jammer, dat er dan altijd klanten achter je zijn, die geen geduld hebben. Maar dat verandert wel, als zelf ooit het slachtoffer zijn van een skim actie.


Reacties op dit artikel
Tilo, 2009-02-18
( +1 )

Hallo Normyo, goed artikel je kan een mens niet vaak genoeg waarschuwen hiervoor.
Het is echt belangrijk om met een hand de pincode in te voeren en de met andere hand
afteschermen. Helaas zijn veel mensen nog te goed van vertrouwen en doen dit nog niet!
Normyo, 2009-02-18
( 0 )

Dank je wel Tilo. En zoals je zegt hoe vaker we waarschuwen hoe meer mensen het zullen gaan doen.
Peter, 2009-03-06
( 0 )

Bekend verhaal, maar waarom "passief proces" ?

Is dat gebruikt om het interessant te doen klinken, denk aan "significant" of...?
Met je auto door de wasstraat rijden is ook een passief proces. Maar om dat nu gelijk zo te benoemen.
Antsin mypants, 2009-03-06
( 0 )

Lieve Normyo,

Weet jij wel dat winkeliers veelvuldig, zelf controleren of hun betaalautomaat nog werkt?

Verder schrijf je dat skimming een passief proces is, op zich heb je daar gelijk aan, maar het daadwerkelijk plaatsen van een skimming-device in bv. een winkel is geen gemakkelijk klusje.

verder wens je het allerbeste

handkusjes van mij
Normyo, 2009-03-06
( 0 )

@Antsin mypants, dank je wel voor je informatie. Dat is goed om te weten, dat winkeliers zelf die controle uitvoeren, dat geeft al weer een stuk meer vertrouwen als je in de winkel gaat pinnen.
Fred, 2009-04-22
( 0 )

Hallo Normyo,
Bedankt voor het verhelderende artikel,
ik heb nog een vraag en hoop dat jij mij iets duidelijkheid kunt geven.
Het Paasweekend zijn we in Parijs geweest en ik heb daar 1 x gepind.
Vandaag is gebleken dat er al totaal 2000 euro van onze rekening is afgeboekt, o.a. vanuit Nairobi...
Kan mijn bank (Rabobank) nu afzien van schadevergoeding omdat het skimmen bij een pinautomaat in Frankrijk is gebeurd ?
Bij voorbaat dank voor de info.
Groeten, Fred

Normyo, 2009-04-22
( 0 )

Hallo Fred, dat is natuurlijk geen prettige ervaring.
Maar als ik het goed begrepen heb, en dit is natuurlijk iets, wat je beter kunt navragen bij je bank, dan is skimming schade een schade die de bank opzich neemt of dat nu in Nederland gebeurt of in het buitenland. Ze doen natuurlijk wel alsof ze onschuldig zijn en dat ze dit doen vanuit de goedheid van hun hart, maar in werkelijkheid is de bank verplicht om te voorkomen dat jij bestolen kunt worden via hun apparaten. Net zoals jij verplicht bent om te voorkomen dat mensen kunnen uitglijden op jou stoep als het vriest.

Ik weet in ieder geval wel, dat de Engelse banken hetzelfde beleid voeren als de Nederlandse t.a.v. skimning schade. Dus ik zou het niet vreemd vinden dat het een internationale of tenminste een Europese afspraak is. En dat de schade door skimming dus wereldwijd gedekt is.
Guest, 2009-05-31
( 0 )

Die chip is niet te kopieren
Normyo, 2009-05-31
( 0 )

Dat zeg je nu wel Guest, maar welke bewijzen heb je daarvoor? Tot nog toe zijn de meeste elektronische hulpmiddelen die door mensen zijn gemaakt gekraakt en gekopieerd. Hoe hard banken, wat ze natuurlijk ook wel moeten, roepen dat hun producten het veiligst zijn.
Anoniem, 2009-09-07
( 0 )

Leuk artikel.

Chip is echter vooralsnog niet te kraken.
Daarnaast is het niet zo logisch dat banken e.e.a. uitbetalen, omdat Ned. Banken aangesloten zijn bij bedrijven die het betalingsverkeer regelen.
Voorheen had je zelfs een politieaangifte nodig voor vergoeding.
Daarnaast blokkeert de bank soms uit voorzorg al je pas, wanneer ze het idee hebben dat je pas op dat moment wordt geskimd.

Werk nu 7 jaar bij een bank. Weet dus hoe dit werkt.
Normyo, 2009-09-07
( 0 )

@Anoniem, dank je wel voor je informatie.

Ik snap niet helemaal wat er logisch is aan niet betalen en niet logisch aan wel betalen. Het is in het geval van skimming niet de schuld van de gebruiker van de pinautomaat, dat zijn gegevens worden gestolen. Zeker als je bedenkt dat veel pinautomaten op plaatsen staan waar ze vrij eenvoudig nagekeken kunnen worden.

En als de bank mijn pas op voorhand blokkeert, in het geval van vermoed skimmen, dan is het misschien wel een idee om daar een sms-je naar een door mij gekozen nummer aan te verbinden, zodat ik weet dat ik mijn pas niet meer kan gebruiken.
Barry, 2009-10-14
( 0 )

zojuist bankafschirft gezien

6 dagen achter elkaar geld van mijn rekening geplunderd

pfffffffffffffff


ben kapot

Normyo, 2009-10-14
( 0 )

@Barry, dat lijkt me werkelijk onwijs balen zo'n ontdekking.
Marleen, 2009-11-09
( 0 )

Weer wat bij geleerd,dank u wel.Ik heb het al voor gehad dat ik mijn kaart op het magneetveld had gelegd en ja ik kon mijn kaart niet meer gebruiken.Dit is wel enkele jaren geleden maar ik houd mijn kaart in mijn handen ik heb mijn lesje geleerd.Gr.Marleen
Normyo, 2009-11-09
( 0 )

Graag gedaan Marleen.
Henri, 2010-02-11
( +2 )

Nou mensen, ik kom er net achter dat zowel mijn bankpas als creditcard in Brazillie zijn geskimmed....
Volgens de bank moet ik nu een copie van mijn vliegticket, paspoort en proces verbaal inleveren bij de bankshop en 3 weken wachten op mijn geld. Heb uiteraard wel alles direct laen blokkeren.
Heel vreemd om te zien dat er vandaag geld is afgeschreven wat je nooit hebt opgenomen terwijl je 2 dagen geleden uit Brazillie bent vertrokken....
Normyo, 2010-02-11
( 0 )

Dat lijkt me ook heel onwerkelijk, zeker als je net terug bent van vakantie of zakenreis. Je wordt dan wel hard met de werkelijkheid geconfronteerd.

Hopelijk loopt alles goed af Henri.
Micha, 2011-01-12
( 0 )

Ik wilde dus net pinnen en wordt mijn pas ingeslikt.. Bellen met de bank: Pas uit voorzorg geblokkeerd wegens fraudepreventie. Ik heb gepind bij een (waarschijnlijk) geskimd apparaat. Ben wel blij dat er nu in ieder geval niks van mn rekening is gehaald, maar is wel lastig. Zoals iemand hier al zei: een sms zou heel handig zijn. Er is een brief onderweg dat mijn pas is geblokkeerd. In deze tijd zou je wel een sms of mail verwachten eigenlijk.. Nu kan ik morgen pas geld opnemen bij de bank. Nieuwe pas duurt 3-5 werkdagen..
Emi buijs, 2012-05-09
( 0 )

Wat moet je doen,als al je geld eraf gehaald is en je aanmaningen krijgt van huishuur etc.
Normyo, 2012-05-10
( 0 )

Ik denk dat het slimste wat je kunt doen Emi is met een afschrift van je rekening naar je verhuurder gaan en uitleggen wat er is gebeurd. Verhuurders zijn geen onmensen die je op straat willen zetten bij de eerste wanbetaling, terwijl je een goede reden hebt. Ze moeten het alleen wel weten wat de reden is voor de wanbetaling.

Maar het is wel schrikken en balen zo'n aanmaning, zeker als je altijd netjes je huur hebt betaald.

Heb je overigens ook al contact gehad met de bank over je verdwenen geld.
Mischa, 2012-08-22
( 0 )

Ik ben een paar dagen geleden ook geskimmed in brazilie in een van de pinautomaten hier in een plaatsje vlak bij Rio, de schoften.
Wat een rot gevoel zeg....
Suzy, 2012-10-05
( 0 )

Zaterdan dag 8-9-12 is er 750,00 euro van mijn rekening gehaald, heb alleen mijn aow dus dat is een ramp, ik hoop dat de bank (rabo) mij het vergoed anders kom ik in de problemen. ik ben echt weken over mijn toeren geweest, en heb deze week voor het eerst weer gepind met lood in mijn schoenen. ik krijg eind deze maand pas bericht van de bank over eventuele vergoeding.
groetjes suzy
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl