X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Banken maken misbruik van de kredietcrisis

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van MARE MARE Auteur op infoyo sinds
15 December 2008


Bekijk het profiel van MARE
Datum: 12-01-2009
Auteur: MARE
De Europese Centrale Bank heeft in korte tijd de referentierente verlaagd van 4,25% naar 2,5%. De leentarieven bij diverse banken zijn echter NIET of nauwelijks aangepast. Dit geldt met name voor variabele hypotheken en doorlopende kredieten. Banken weten ook dat het een hoop rompslomp met zich meebrengt om de lening over te zetten. En door de kredietcrisis is dat soms onmogelijk.

Daarom moet je als consument ook voorzichtig zijn met variabele leenvormen. Je blijft een speelbal van de bank en je weet nooit hoe lang een kredietcrisis blijft duren en, belangrijker, wanneer die zich voordoet. En je persoonlijke situatie speelt ook een rol. Bijvoorbeeld als je geen salarisverhoging of winstuitkering krijgt, maar de maandelijkse rentebetaling wel omhoog gaat.

Eigen vermogen spekken

Veel banken hebben ondertussen wel de spaarrentes naar beneden aangepast. Dat wil dus zeggen dat de banken de winsten op deze praktijken verhogen. Omdat ze zelf zo dom zijn geweest om het te risicovol te beleggen proberen ze nu hun reserves aan te vullen op kosten van de klant. Het blijkt namelijk dat de kredietverliezen bij Nederlandse klanten helemaal niet sterk opgelopen zijn. Voorheen was het voldoende om minimaal 6,5% van het balanstotaal aan eigen vermogen aan te houden. Echter de laatste maanden is deze minimumgrens opgehoogd naar 10% onder druk van de centrale banken, maar ook omdat veel buitenlandse banken dat ook hebben gedaan. En om het vertrouwen te vergroten moet iedere bank eigenlijk hierin meegaan. Anders gaat de deur voor het interbancair lenen in feite dicht. En daar was de kredietcrisis juist ontstaan. Door het faillissement van Lehman Brothers op 15 september 2008 vertrouwden de banken elkaar onderling niet meer. Daarom kon bijvoorbeeld Fortis geen krediet van andere banken meer krijgen toen ze geconfronteerd werd met massale opnamen door klanten. En dan is het in een paar dagen gedaan met een bank. Want het uitgeleende geld staat wel voor langere tijd vast.

Funding

De banken verdedigen zich door te melden dat zij zelf niet de 'officieuze' geldmarkttarieven voor hun financiering betalen. Dat is bijvoorbeeld het dagelijks bekendgemaakte zogenoemde Euribor-tarief voor de interbancaire handel. Door het huidige disfunctioneren van de geldmarkt sinds de kredietcrisis zeggen de banken te maken te hebben met een kostenopslag boven die officieuze tarieven. Daardoor kan het lenen bij als ‘zwak’ bekend staande banken duurder zijn. De banken gebruiken een financieringsmix - van spaargeld tot geldmarktopnames en kapitaalmarktleningen - voor hun zogenaamde 'funding'. Voor elke bank bepaald die mix het succes en is daarom bij iedere bank anders van samenstelling. Het laag houden van die mix is sinds de kredietcrisis een probleem. Desondanks is het duidelijk dat de marges die de banken berekenen zijn vergroot, ook omdat de concurrentie in het Nederlandse bankenlandschap is afgenomen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl