X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Bernard L. Madoff en de fascinerende fraude

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van MARE MARE Auteur op infoyo sinds
15 December 2008


Bekijk het profiel van MARE
Datum: 05-01-2009
Auteur: MARE
De Madoff-fraude blijft in de Verenigde Staten de voorpagina´s vullen. Van Steven Spielberg, zijn DreamWorks-partner Jeffrey Katzenberg, Kevin Bacon ("Footloose", "Sleepers"), zijn vrouw Kyra Sedgwick (serie "The Closer") tot aan vele vermogensbeheerders en gepensioneerden hadden belegd bij Madoff. Maar ook in Nederland zijn er vele slachtoffers: het Shell Pensioenfonds, Fortis, Wealth Management Partners uit Amstelveen en Bos & Partners Capital Care.

Een bezoek aan New York door een Nederlandse vermogensbeheerder

Bos & Partners hebben een virtueel kantoor en blijkbaar hebben zij ook een virtuele selectiemethode, of waren het toch die snoepreisjes. Want op 29-30 september en 1 oktober 2008 waren de heren volgens hun website op onderzoeksreis in New York. Blijkbaar ging er toen geen lichtje branden. Of kwamen zie niet verder dan receptie van Madoff? Een andere vermogensbeheerder, Inmaxxa Vermogensbeheer uit Maastricht liet zich op 18 oktober 2008 nog lovend uit over Bernard L. Madoff in Het Financieele Dagblad. In een uitgebreide analyse “Groeien in een droge bodem” werd Bernard L. Madoff geprezen om zijn duidelijke strategie, in tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten, die zich vaak kenmerken als een soort black box. Let wel, dit was nog geen anderhalve maand voordat de fraude bekend werd. Inmaxxa hanteert de slogan: “U hoeft geen solide beleggingsstrategie te ontwikkelen. Dat hebben wij al gedaan.” Nou, dat hebben we gezien.

Madoff en Ponzi

Ik heb het artikel nog terug kunnen vinden op Google, maar vele vermogensbeheerders hebben verwijzingen naar Madoff en zijn “handlangers” stilletjes verwijderd. Of hadden hun positie zogenaamd net verkocht. En dat blijkt nu vaak niet waar te zijn. Veel hedge fondsen kennen een opzegtermijn van 3 maanden of meer. Laten we zeggen dat tussen het escaleren van de kredietcrisis in september en de ontdekking van de fraude begin december zo’n 3 maanden zat. Dus juist op het moment dat Bernard L. Madoff naar verluidt zo’n 7 miljard van de 50 miljard dollar “belegd” vermogen moest gaan uitbetalen, kon hij dus niet leveren. En toen moest hij met de billen bloot. Hij had in de tussentijd geen nieuwe beleggers kunnen vinden. En dat was zijn truc in het verleden. Hij betaalde uittreders en rendementen uit met de inleg van toetreders, een klassieke “Ponzi scheme” (genoemd naar de Italiaanse immigrant Charles Ponzi die in 1919-1920 zo iets dergelijks op veel kleinere schaal had opgezet in Boston) of pyramideconstructie.

Wat gebeurt er met de beheer- en prestatievergoedingen?

Ik wil wel eens weten wat al die vermogensbeheerders gaan doen met de verkregen beheer- en prestatievergoedingen. Die zijn namelijk voor een deel op leugens gebaseerd. Veelal wordt een jaarlijkse beheervergoeding gevraagd van 2% van de vermogenswaarde, plus 20% van het absolute resultaat op jaarbasis. Ik zou graag eens bij de klantgesprekken willen zitten. Aan de ene kant zijn beleggers vaak al 30-40-50% van hun vermogen kwijt door de beursdalingen, afhankelijk van de portefeuilleverdelingen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, hedge funds, vastgoed etc.). En dan blijkt dat een belegging ook nog eens verdwenen kan zijn. Vooral vermogensbeheerders die “fund of funds” aanbieden mogen het zich zwaar aanrekenen. Dan moet je er op vertrouwen dat deze “tussenpersoon” die belegt in andere hedge funds zijn onderzoek goed gedaan heeft. Want de inhoud van zo’n portefeuille kan regelmatig veranderen. Dit blijkt dus een zeer gevaarlijke strategie, die ook nog eens een vergoedingsstructuur van 3 schijven kent: bij de vermogensbeheerder, de fund of funds en de onderliggende hedge funds zelf. Het blijft fascinerend om te zien hoe Bernard L. Madoff dat al die jaren heeft volgehouden. Alleen al de administratie om de leugen in stand te laten houden. Anders blijft het onbegrijpelijk dat fund of funds hier geld ingestoken hadden als ze niet enigszins naar de administratie hebben kunnen kijken. Bedrijven die een ander bedrijf via de beurs overnemen hebben ook het recht om de administratie in te zien als ze een formeel bod doen. En hadden de andere medewerkers van Madoff werkelijk niets in de gaten?

De accountant en de AFM

De meeste van de betrokken vermogensbeheerders zijn hard bezig hun straatje schoon te vegen. Het lag of aan de toezichthouder, of aan de fund of funds, of aan de accountant, of dat de fraude zo geraffineerd was etc. Deze week werd bekend dat een vermogensbeheerder op Wall Street zelfs 100 duizend dollar aan zijn klant in rekening heeft gebracht voor een due diligence, een uitgebreid (boeken)onderzoek, in verband met een belegging bij Madoff. De meeste van de betrokken Nederlandse vermogensbeheerders staan gewoon onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dus dat is op zich ook geen garantie voor de kwaliteit van het advies. Want al ze beter hadden gekeken, dan hadden ze kunnen zien dat Bernard L. Madoff´s fondsen niet werden gecontroleerd door een van de Big Four (Deloitte, Ernst & Young, KPMG of PriceWaterhouseCoopers) of een vergelijkbare gerenommeerde accountantsfirma. Dit was al jaren bekend, maar werd blijkbaar door diverse fund of funds en andere vermogensbeheerders genegeerd. Een New Yorkse adviseur voor beleggingsfondsen, Jim Vos van Aksia, heeft Madoff uitgebreid onderzocht en daarover bericht (http://nl.youtube.com/watch?v=2MDgaBtsovE).

Jim Vos en de SEC

Zo beweerde Madoff dat de inleg werd belegd volgens een “split strike strategy”, dit is jargon voor het beveiligen van gekochte aandelen met opties. Maar voor Aksia bleek het onmogelijk om de resultaten van Madoff te simuleren. Bovendien leek het fysiek onmogelijk dat de optiebeurs de opdrachten van Madoff kon verwerken. Een ander alarmsignaal was dat het accountantsbureau dat toezag op al die miljarden, maar drie medewerkers telde: een gepensioneerde van 78, een secretaresse en een accountant die werkte vanuit een kantoortje van amper vier bij vijf meter. Madoff´s website beweerde dat de firma met de modernste computertechnologie werkte. Maar bij een bezoek aan het bedrijf kregen controleurs van Aksia papieren beursafschriften te zien, die via de postbode werden verstuurd. Madoff bleef tegenover Aksia schimmig over zijn werkwijze. Daarom werd elke belegging in Madoff sindsdien ten strengste afgeraden. Gek genoeg heeft de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC), bij drie eerdere onderzoeken in 1991, 2005 en 2007 niets groots kunnen vinden. Wel werden er kleine overtredingen beboet, maar na betaling hiervan kon Madoff gewoon verder opereren. Wel werden bleef het, zoals hiervoor beschreven, gonzen van de geruchten. Echter Madoff, als oud-voorzitter van de Amerikaanse schermenbeurs, kon blijven varen op zijn goede reputatie.

Het proces

De komende maanden, als het proces rondom Madoff in volle gang gaat, kunnen we weer volop onze nieuwsgierigheid kanaliseren. Want het blijft fascinerend om te zien dat de slachtoffers, en dan vooral de banken en pensioenfondsen, vaak heel kritisch zijn als een particulier, startende ondernemer of wie dan ook een lening of credit card aanvraagd. Maar net zo makkelijk blazen ze miljoenen, zo niet miljarden weg aan de Madoffs en de ninja’s van deze wereld. Ninja staat voor de Amerikaanse huizenbezitter zonder inkomen en bezittingen (“no income, no assets”). Maar ja, wat je van ver haalt is lekkerder.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl