X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoeveel belasting betaal jij?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 19-04-2010
Auteur: Auguri18
Het is bekend dat iedere Nederlander veel belasting moet betalen om de economie draaiende te houden. Van inkomstenbelasting, omzetbelasting tot vermogensrendementsheffing in box 3, het is een behoorlijke belasting. Nieuwsgierig zet ik eens een boompje op aan de hand van een testpersoon die keurig alle gegevens bijhoudt.

Stel iemand heeft een bruto inkomen per jaar van € 54.355,-. Na de belastingaangifte houdt deze persoon er van over € 38.316,- (inclusief beschikking die er weer bij opgeteld is). De schatkist wordt door de inkomstenbelasting met € 16.039,- gevuld.

De belastingdruk op inkomen is daarmee 29,5% (dus van iedere euro ontvangt de schatkist € 0,295). De rest wordt netto op de bankrekening bijgeschreven. Dit geld is nodig voor boodschappen doen, energierekening betalen, verzekeringen, auto, huis, school, ziektekostenverzekering en natuurlijk de gemeentelijke belastingen.
Aan onroerende zaken belasting (OZB) is deze persoon € 514,- per jaar kwijt. Voor het ophalen van huisvuil nog eens € 197,-. In totaal dus € 711,- per jaar aan belasting voor de gemeente. Uiteraard is de hond inbegrepen.

Om te leven moeten natuurlijk boodschappen gedaan worden. Deze persoon geeft in 2009 omgerekend een kleine € 7.000,- uit in de supermarkt. In de supermarkt moet je BTW betalen. Omdat het meeste eten en drinken is ga ik uit van 70% laag tarief (6%) en 30% hoog tarief (19%). In totaal betaalt deze persoon aan BTW in de supermarkt € 608,-.
Door deze verplichte uitgaven is de betaalde belasting inmiddels opgelopen naar € 17.358,-.

Maar er is meer. Om ergens te komen heeft deze persoon een auto. Nog los van BPM en BTW over de aanschafwaarde van de auto, brengt het hebben van een auto vaste (en variabele) kosten met zich mee. In 2009 heeft deze persoon € 239,- aan BTW betaald over de getankte benzine. Verder nog eens een bedrag van € 38,- aan BTW bij de garage. De wegenbelasting is ook goed voor € 442,- en over het verzekeringspakket (waarvan de auto het grootste bestanddeel is) moet nog eens 7,5% assurantiebelasting betaald over de verzekeringspremie. In totaal een bedrag van € 41,-. Het tussenbedrag aan betaalde belastingen is dan € 18.118,-. Naast de BTW is in onze benzineprijs natuurlijk nog sprake van accijns en andere heffingen. Dit komt neer op zo’n € 0,63 per liter. Voor 2009 levert dit een bijdrage aan de schatkist op van € 511,-. De teller staat dan op € 18.629,-.

Verder heb je als Nederlander nog andere verplichte uitgaven. Denk aan kleding, schoenen, onderhoud aan de woning, tuin en dat soort zaken. Het BTW-bedrag over 2009 bedraagt voor dit soort uitgaven € 568,-. De telefoon en internetabonnement zijn dan ook verwerkt. De magische grens van € 19.000,- wordt nu geslecht, de stand is inmiddels € 19.197,-. De belastingdruk is opgelopen naar ruim 35% (oftewel over iedere euro die de werkgever betaald heeft moet € 0,35 afgestaan worden).

Voor genotsartikelen kent de overheid ook nog aparte accijnzen. Denk bijvoorbeeld maar aan alcoholische dranken en tabakswaren. In het geval van dit voorbeeld wordt de belasting nog een keer opgehoogd met € 641,-. In 2009 ontvangt de overheid in totaal € 2,56 accijns op een pakje sigaretten en over een krat bier wordt € 2,64 geheven (een fles wijn levert al gauw € 0,52 per fles van 750 ml op). Onze testpersoon heeft nu bijna € 20.000,- op de teller staan (zo’n € 0,365 op elke verdiende euro).

Los van belastingen heeft deze testpersoon ook nog te maken met een bedrag van € 3.839,- aan te betalen ziektekosten, € 1.266,- aan schoolkosten. De testpersoon heeft nog altijd gelegenheid tot sparen, op vakantie te gaan en dat soort zaken. We zwijgen verder maar over ons erfrecht!

Onze testpersoon heeft met het overige geld een aantal keuzes: lekker genieten, sparen, leningen aflossen of? In alle gevallen zijn ook de volgende keuzes belast. Door het aflossen van hypotheek wordt de aftrek van hypotheekrente beperkt. Dit betekent dat er direct al meer belasting betaald moet worden (de beschikking wordt lager). Bij teveel sparen wordt het ‘teveel’ aan spaargeld belast in box 3. Over het bedrag dat boven de drempel uitkomt moet nog eens 1,2% belasting betaald worden (het heet dan inmiddels vermogensrendementsheffing). Gaat onze testpersoon lekker genieten van een welverdiende belasting, dan is de kans groot dat er andermaal BTW, toeristenbelasting betaald moeten worden. Over verkeersboetes, parkeergelden, tolgelden hebben we het dan nog altijd niet gehad.

Dit voorbeeld gaat uit van iemand met een bovenmodaal inkomen. De inkomstenbelasting is dan, zoals gezegd 29,5% over het bruto jaarinkomen. Voor mensen met een lager inkomen valt dit natuurlijk een stuk gunstiger uit:

Bruto inkomen € 20.000,- : 6,4%
Bruto inkomen € 36.000,- : 28,0%
Bruto inkomen € 54.355,- : 29,5%

Helaas moeten mensen met een lager inkomen ook gewoon BTW, accijns, wegenbelasting, gemeentelijke belastingen, e.d. betalen. Wel is het in Nederland zo dat je in verhouding aanmerkelijk meer tegemoetkomingen krijgt met een lager inkomen (studiefinanciering valt hoger uit, meer toeslagen, zoals de zorgtoeslag, de huurtoeslag en in bepaalde gevallen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen).

Tot slot nog een kort rekensommetje. Wil de overheid in totaal € 20 miljard euro besparen, dan betekent dit uiteindelijk dat iedere Nederlander hieraan € 1.212,- moet bijdragen (linksom of rechtsom).

Belasting, met recht een belasting!

Reacties op dit artikel
Normyo, 2010-04-26
( 0 )

Leuk artikel, zeer inzichtelijk. Alleen jammer dat je belasting een belasting noemt en niet aangeeft dat je voor al dat geld dat naar de overheid gaat een heleboel terugkomt. Bijvoorbeeld uitkeringen, subsidies, veiligheid, vertegenwoordiging in het buitenland, hulp, controle op eerlijke handel en gezondheidszorg, onderwijs, controle van geneesmiddelen en voedingsmiddelen, onderhoud van bruggen, wegen, vaarwegen, spoorwegen, een economie die voortdurend gestimuleerd wordt door een grote werkgever en inkoper en ga zo maar door.
Ramon, 2010-06-28
( +1 )

Mag ik aannemen dat deze modale persoon ook een ketel thuis heeft hangen om zijn huiskamer op temperatuur te houden? Want in dat geval staat er nog een stevige belasting op de energierekening, in de vorm van "energiebelasting" - en niet te vergeten, de BTW die geheven wordt over deze energiebelasting...
Waar Kok maar een kwartje wilde hebben, is Bos er met een handje vol kwartjes vandoor gegaan.
(goed artikel - ik wil al een poosje echt duidelijk mijn totale belastingen in beeld hebben maar dat is niet zo simpel als het lijkt!)
Erik, 2012-05-11
( 0 )

Foutje bij de berekening van belasting op sigaretten...
De overheid rekent de btw gewoon over de accijns heen, dus je betaalt nu niet €3,00 maar gewoon € 3,60 extra
Ik rook 1,5 pakje per dag, wat dus neerkomt op € 1971,00 op jaarbasis
in Nederland rookt volgens Stivoro 25% van de bevolking
ik zet ze voor het gemak op 0,75 pakje per dag als gemiddelde
dat wil zeggen dat we ongeveer gaan naar € 1000,00 per roker als inkomsten voor de overheid; oftewel 1000 x 4 miljoen = € 4.000.000.000 (4 miljard) per jaar
En ONZE volksvertegenwoordiging smijt het over de balk en zegt nog dat rokers geld kosten
Daarbij komt nog dat in bovenstaand voorbeeld het inkomen niet opgesoupeerd is en er dus nog steeds op elke volgende uitgave belasting wordt geheven
vliegtax, privatisering, kansspelenbelasting (25%) etc
oplossen van alle problemen en eerst eens kijken hoe economie ipv een zeepbel een stevige luchtballon wordt, lijkt mij de enige oplossing
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl