X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Mensen en denken over geld

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-02-2009
Auteur: Normyo
Hoe belangrijk geld is weet iedereen zo langzamerhand wel. De enige mensen die dat niet weten, zijn de gelukkigen die alles zelf kunnen en daar geen geld bij nodig hebben. Maar als je kijkt wat we allemaal met geld doen, dan is er iets vreemds aan de hand.

Vroeger

In een ver verleden, toen geld nog iets betekende, was geld een ruilmiddel vervanger. Je hoefde niet meer te gaan rekenen hoeveel koeien een oogst waard was. Je kon ermee volstaan met te zeggen hoeveel goudstukken jij overhad voor de oogst die je wilde kopen.

Toen kwam de situatie, dat we met onze goudstukken wilden gaan reizen. Al snel kwamen we er achter, dat met goud rondreizen net zo gevaarlijk was als rondreizen met je kudde schapen en stukken complexer. Je moest extra lastdieren meenemen, want goud was nogal zwaar om zelf in grote hoeveelheden te dragen. Je moest bewaking meenemen, want goudstukken waren makkelijk te stelen. Je moest voor al die extra dieren en bewaking, extra voedsel meenemen. Een deel van je goud ging dus verloren aan allerlei extras om je goud te vervoeren. Het idee werd geboren om op de ene plaats je goud af te geven tegen een document, waarop stond hoeveel goud je had afgegeven. En met dat document kon je op een andere plek over een vergelijkbare hoeveelheid goud beschikken, natuurlijk tegen een kleine vergoeding, want de goud bewaarder moest natuurlijk wel kunnen leven.

Na een paar ongelukjes met de eigenaren van een goudbrief, ontdekten de goudbewaarders dat ze goud overhielden. Tja, wat ga je doen met dat restgoud, dat niemand kan komen claimen. Want met het verloren gaan van de eigenaar, ging natuurlijk ook de brief verloren. Ergo er was geen bewijs, dat het goud in jou kluis van iemand anders was. Maar wat doe je met dat extra goud? Eten kun je het niet. En als je de eerste menselijke noden hebt bevredigd, dan hou je toch nog wat over. Misschien is het een idee om het aan mensen te lenen, die er geld mee willen verdienen. Maar goed, de bank is uitgevonden. Op dit moment is het goud echter nog steeds gekoppeld aan fysieke kenmerken. Ook het geld dat erop gebaseerd wordt, blijft direct gekoppeld aan fysieke eigenschappen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer geld uitlenen dan er in je kluis ligt.

Tegenwoordig

De bankiers van tegenwoordig hebben het veel makkelijker dan die van vroeger. Ze hebben met de overheid de afspraak gemaakt, dat ze op basis van het geld dat ze hebben, meer geld mogen uitlenen. Dus heb ik een Euro in de kluis, dan mag ik bijvoorbeeld twee Euro uitlenen. Helemaal geen probleem als ik met de lener afspreek, dat ik van hem binnen een week twee Euro plus tien procent terugkrijg. Na een week heb ik plotseling twee Euro en twintig cent in de kluis liggen. Ik kan nu vier Euro uitlenen, met tien procent rente heb ik nu vier Euro en zestig cent in de kluis liggen, als ik al het geld terug heb. Slim als ik ben, bedenk ik, dat ik mensen vijf procent kan beloven op iedere Euro die ze mij geven. Zelf verdien ik aan die Euro's nog maar vijf procent maar aangezien ik nu veel meer Euro's heb om uit te lenen kan ik wel veel meer verdienen dan wanneer ik maar een Euro zou uitlenen per keer. Dit werkt natuurlijk alleen probleemloos, als de mensen die hun geld bij mij in bewaring geven, het niet allemaal tegelijk terug komen halen. Want ik heb hun geld uitgeleend. En ik kan hun alleen betalen, met de rente die ik krijg op hun uitgeleende geld en een bepaald deel, dat gedurende de leenperiode wordt terugbetaald, zoals bij hypotheken. Of alleen de rente die gedurende de looptijd wordt afbetaald als het om een kort lopende lening gaat, waarbij de geleende som na afloop volledig terug betaald zal worden. Bijvoorbeeld omdat de lening gebruikt gaat worden om geld te verdienen met een bedrijf.

Ik ben als bankier nu echter geldmaker geworden. Want van iedere Euro die ik binnenhaal, maak ik er twee. En met die tweede verdien ik geld. Geld dat ik onder andere gebruik om mijn salarissen te betalen, mooie gebouwen neer te zetten. Mensen op te leiden. En nieuwe leningen uit te geven.

Natuurlijk moet ik over mijn inkomsten belasting betalen. Maar dat is geen probleem, want ik betaal alleen belasting over mijn winst. Dus als ik hoge kosten maak, dan heb ik weinig winst en weinig belastingen. Wat de belastingdienst weer niet erg vindt, want over de kosten die ik maak, betaalt iemand anders weer belasting, want die maakt ook winst. Het belangrijkste is dus dat geld blijft stromen.

Belastingen

Hier zie je echter iets vreemds gebeuren. Belastingen zijn nodig om een aantal zaken te bekostigen, die anders blijven liggen. Bijvoorbeeld het opleiden van mensen. Als we dit aan bedrijven overlaten, dan leiden ze alleen die mensen op die ze nodig hebben. Maar dat betekent dat een bedrijf zich zo traag als een slak ontwikkelt, want een deel van haar tijd heeft ze nodig om op te leiden.

Belastingen zijn ook nodig om te voorkomen, dat er teveel geld terecht komt in de zakken van slimme mensen of criminele mensen. Hoewel je soms wel kunt stellen, dat er niet veel verschil is tussen slimme en criminele mensen. Als er geen belastingen zouden zijn, dan zou er op een bepaald moment een klein groepje rijke mensen zijn en een grote groep arme mensen. Dat is weer een gevaar voor die kleine groep rijke mensen, want naarmate de groep arme mensen groter wordt en armer, worden ze ook bozer. En als de groep maar groot en boos genoeg is, komt ze op een keer geld halen. Daarbij wil je vanuit je luxe ook weer niet de hele tijd tegen allerlei lelijks aankijken. Dus dan kan je beter een beetje geld delen met de minderbedeelden.

Verder gebruiken we belastingen natuurlijk om te zorgen voor een goede gezondheidszorg, mooie autowegen, de mogelijkheid om te reizen op een comfortabele en betaalbare manier. Een goed werkend beschermingssysteem tegen brand, ongelukken en criminelen. En zo zijn er nog wel een paar dingen te bedenken.

Dat je belasting betaald over geld dat je verdient, om al deze voordelen te krijgen, is dus nog wel redelijk te volgen. Dus inkomen uit werk en rente over spaargeld is nog redelijk logisch. Dat je belasting betaald over het werk dat je doet en over de winst die je maakt als ondernemer, dat is al wat vreemder. Want de winst die je maakt, hangt toch samen met het werk dat je doet. Maar goed, je krijgt er nog steeds iets voor terug.

Vreemder wordt het eigenlijk, dat je belasting betaald over een nalatenschap. Er is over alles in de nalatenschap al belasting betaald. Wat zelfs nog vreemder is, is dat als een erfgenaam een cadeau geeft aan de erflater, en hij krijgt het later via de erfenis terug, dan moet hij er opnieuw belasting over betalen. En dat terwijl hij er al belasting over heeft betaald toen hij het cadeau kocht.

Je gaat je bij dit soort vreemde samenstellingen echt afvragen of we belasting betalen om iets bij te dragen aan de gehele maatschappij. Of betalen we belasting omdat de huidige overheid slecht is in het omgaan met geld. Zo slecht dat ze eigenlijk over alles wat erin deze maatschappij gebeurt belasting zou willen heffen. Zelfs over haar eigen slechte manier van omgaan met geld. Maar om dat te kunnen betalen, zou ze weer belasting moeten heffen.

Het enige voordeel aan belastingbetalen is, dat je weet dat omdat de overheid het geld niet verbrandt maar verspilt, het geld blijft rollen en er dus weer mensen zijn die geld verdienen en belasting betalen. En omdat het geld blijft rollen, kan iedereen er gebruik van maken en belasting betalen. Overigens kun je dan wel stellen, dat iedereen die betaald wordt met belastinggeld een ambtenaar is, dus ook al die mensen die geld aan de overheid verdienen met werkzaamheden voor de overheid.

Wat dat betreft is goud natuurlijk wel een mooi en glimmend metaal maar echt rollen wil het niet. Goud ligt het liefste op een grote hoop in een kluis, te wachten op nog meer goud. Dan kun je toch beter belasting betalen in de wetenschap, dat het geld vanzelf weer terugkomt, want de overheid weet niet hoe ze geld vast moet houden. En dat is maar goed ook, want stilstaand geld levert niets op.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl