X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Financieel" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


ZZP-er en de VAR

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-02-2009
Auteur: Normyo
Als je als ťťnpitter opdrachten gaat uitvoeren voor anderen, dan is een Verklaring Arbeids Relatie een handig instrument. Het is een Verklaring van de Belastingdienst, dat ze je als onderneming erkennen en niet als een soort uitzendkracht. Het punt is echter, dat je je er niet blind op moet staren als opdrachtgever.

Oprdachtgevers

Voor de ZZP-er is de VAR een extra reclame instrument, net zoiets als de inschrijving bij de kamer van koophandel en je BTW nummer.

De VAR stelt eigenlijk, dat je relatie met opdrachtgevers, door de belastingdienst gezien wordt als een relatie tussen twee ondernemingen. Het belang van die duidelijkheid over de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is dat de opdrachtgever weet, dat de opdrachtnemer de verplichting op zich neemt om de belastingdienst te betalen. Anders gezegd, de opdrachtgever hoeft zich niet druk te maken over het betalen van de sociale premie voor de opdrachtnemer.

Helaas zit er bij dit soort verklaringen natuurlijk altijd een addertje onder het gras. Als de belastingdienst namelijk het vermoeden heeft van inbreuk op de regels, dan geeft geen enkele verklaring zekerheid. En je kunt je niet beroepen op de verklaring, de belastingdienst gaat gewoon naar de rechter om de premies binnen te halen. Het gevaar bestaat zelfs, dat je voor belastingfraude wordt aangeklaagd, omdat je de VAR hebt geprobeerd te gebruiken om premie betaling te ontduiken.

Wat dus eigenlijk betekent, dat je de VAR hebt om aan te geven, dat je aan de regels van de belastingdienst voldoet. Maar dat als je de VAR hebt, je nog steeds moet blijven voldoen aan de regels van de belastingdienst. Tja, waarom heb je dan een VAR?

Andere aanpak

Waar het de belastingdienst uiteindelijk allemaal om gaat, is dat duidelijk is wie de premie sociale verzekeringen betaald. Daarvoor is het van belang, dat je als opdrachtgever geen gezagsrelatie hebt met de opdrachtnemer. Dat is natuurlijk het eenvoudigst op te lossen, door iedere opdracht pas te starten, na het ondertekenen van een contract. In dat contract staat tenminste genoemd de geregistreerde namen van de contract partners. Verder wie de opdrachtgever is en de opdrachtnemer. Het contract vermeld de kosten van de werkzaamheden. En het geeft duidelijk aan, wat de uitkomst is van de opdracht. Er mag daarna niet zonder een nieuw contract iets veranderd worden aan de uitkomst van de opdracht. Dus iedere verandering vraagt een nieuw contract. Als er zonder contract iets aan de opdracht wordt veranderd, beschouwt de belastingdienst dat als een opdracht tussen werkgever en werknemer en is er dus een gezagsrelatie en conclusie de opdrachtgever mag premie betalen. In zekere zin komt het er dus op neer, dat contracten met ZZP-ers er net zo uit moeten zien, als contracten met een ander bedrijf.

Een addertje onder deze duidelijk contract relatie, is dat de ZZP-er tenminste drie opdrachtgevers per jaar moet hebben. Iets wat natuurlijk wat vreemd is, omdat daarmee ZZP-ers het onmogelijk gemaakt wordt om contracten aan te gaan van langer dan een jaar.

Voor conglomeraten is dat probleem er natuurlijk niet. Want een ZZP-er die met drie zusterondernemingen drie contracten aangaat om drie jaar langvoor alle drie de bedrijven hetzelfde te doen, heeft gewoon drie opdrachten per jaar. Wat je hier dus eigenlijk ziet, is dat de belastingdienst niet gelooft dat er zoiets bestaat als langlopende opdrachten voor ZZP-ers.

Door deze houding dwingt de belastingdienst bedrijven eigenlijk tot het aannemen van mensen, die ze van tevoren al kunnen vertellen, dat ze na drie jaar ontslagen zullen worden. Verder beperkt ze de markt van opdrachten, waar ZZP-ers op in kunnen schrijven en beperkt ze de groei van netwerken van ZZP-ers.

Je kunt dus gerust zeggen, dat als er in Nederland een overheidsorganisatie is, die de economische ontwikkeling hindert, dan is dat wel de Nederlandse belastingdienst. Simpelweg, doordat ze blijft vasthouden aan een voor haar eenvoudige opbouw van de economie. Namelijk een economie gerangschikt rond werkgever en werknemers. En eigenlijk is iedere andere vorm van economische relatie een doorn in het oog van de belastingdienst. En iedere doorn moet tegen gewerkt worden.

Wat dat betreft kun je gerust stellen, dat de Nederlandse belastingdienst met haar houding tegenover in haar ogen vreemde economische relaties een rem is op economische ontwikkeling.

Reacties op dit artikel
Brian, 2009-10-30
( 0 )

Ik heb als ZZP-er een jaar gewerkt bij een bedrijf, met twee hele kleine opdrachten er tussen. Is dat bedrijf mij verplicht in dienst te nemen na een jaar? Of kan ik een dienstverband claimen als ik dat zo willen?
Waar kan ik deze informatie vinden?
Normyo, 2009-10-30
( 0 )

Hallo Brian, begrijp ik nu goed uit jouw reactie dat je het eigenlijk helemaal niet leuk vindt om als ZZP-er te werken? Dan denk ik dat je gelijk hebt dat je op zoek gaat naar een werkgever die je in dienst wil nemen.

Maar een vraagje: Hoe zou jij het vinden als jij een zzp-er een opdracht gaf en je na een jaar moest merken dat de enige reden waarom hij de opdracht heeft aangenomen was om zo een manier te hebben om een baan bij je te krijgen? Zou jij die persoon nog vertrouwen, als hij de opdracht zou gebruiken als hefboom om je te dwingen hem een baan te geven?

Overigens heb je door die twee andere opdrachtjes voldaan aan de eisen van de belastingdienst om gezien te worden als zelfstandige, je hebt verder geen werkgever/-nemer relatie gehad met je opdrachtgever, dus je kunt niet spreken van een dienstverband.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl